Niemal we wszystkich dostępnych w tzw. zwykłych sklepach musztardach znajduje się cukier. Nawet w tych bardzo i najbardziej ostrych. A co jeśli ktoś chce albo potrzebuje użyć musztardy bez cukru? Jest na szczęście rozwiązanie. Od jakiegoś czasu na półeczkach z musztardami trafić możemy na musztardy Dijon (czytaj Diżiół). Różne firmy to robią: Kamis, Develey. Nawet w Lidlu widziałem - ta ich lidlowska firma musztardziana też to ma w ofercie. Są też oryginalne francuskie - kilka razy droższe.
Musztarda Dijon jest ostra w smaku. Jak ktoś nie jest wprawiony w ostrych smakach, to może być przy pierwszym słoiczku ciężko, tzn. nieco ciężko. Rozwiązaniem na to jest zmniejszenie dawek, żeby tak nie "wchodziło w nos". Potem się człowiek przyzwyczaja.
Skład przykładowej musztardy firmy Kamis: woda, gorczyca, ocet winny, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: pirosiarczyn potasu (zawiera dwutlenek siarki).
Jeśli komuś przeszkadzają niektóre składniki, np. ten ostatni, nie pozostaje nic innego jak udać się do sklepu bio albo zrobić musztardę samemu.
Musztarda Dijon jest ostra w smaku. Jak ktoś nie jest wprawiony w ostrych smakach, to może być przy pierwszym słoiczku ciężko, tzn. nieco ciężko. Rozwiązaniem na to jest zmniejszenie dawek, żeby tak nie "wchodziło w nos". Potem się człowiek przyzwyczaja.
Skład przykładowej musztardy firmy Kamis: woda, gorczyca, ocet winny, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: pirosiarczyn potasu (zawiera dwutlenek siarki).
Jeśli komuś przeszkadzają niektóre składniki, np. ten ostatni, nie pozostaje nic innego jak udać się do sklepu bio albo zrobić musztardę samemu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz