25 lut 2012

Jak zrobić budyń/kisiel bez grudek? Jak zagęścić zupę, by nie powstały grudki?

Jak przygotować budyń bez grudek?
Albo kisiel?
Oto jest pytanie. Oto jest zadanie. Oto jest wyzwanie.

Wedle receptur należy zagotować mleko tudzież wodę i do gorącej cieczy wsypać wcześniej przygotowaną miksturę z mleka bądź wody oraz odpowiedniego proszku. Czasem jednak drobinki proszku się nie rozpuszczą należycie i powstają nieprzyjemne grudki.
Jak tego uniknąć?
Otóż należy ową mieszankę przygotować nie w szklance, ale w słoiku. Do słoika wlać mleko/wodę, następnie wsypać proszek budyniowy/kisielowy, zakręcić słoik i mocno potrząsnąć. Następnie obejrzeć, czy nie zostały resztki proszku na ściankach i ponownie potrząsnąć - aż wewnątrz powstanie jednolita substancja.
Gdy już mleko bądź woda uzyska stosowną temperaturę, jeszcze raz potrząsnąć słoikiem, odkręcić i wlać do garnka. Po czym zamieszać.

Sztuczkę ze słoikiem stosujemy też do zagęszczania zupy mąką. W słoiku zamykamy wodę z mąką i potrząsamy. Nie ma tu znaczenia rodzaj ani nazwa mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz