Jak przygotować budyń bez grudek?
Albo kisiel?
Oto jest pytanie. Oto jest zadanie. Oto jest wyzwanie.
Wedle receptur należy zagotować mleko tudzież wodę i do gorącej cieczy wsypać wcześniej przygotowaną miksturę z mleka bądź wody oraz odpowiedniego proszku. Czasem jednak drobinki proszku się nie rozpuszczą należycie i powstają nieprzyjemne grudki.
Jak tego uniknąć?
Otóż należy ową mieszankę przygotować nie w szklance, ale w słoiku. Do słoika wlać mleko/wodę, następnie wsypać proszek budyniowy/kisielowy, zakręcić słoik i mocno potrząsnąć. Następnie obejrzeć, czy nie zostały resztki proszku na ściankach i ponownie potrząsnąć - aż wewnątrz powstanie jednolita substancja.
Gdy już mleko bądź woda uzyska stosowną temperaturę, jeszcze raz potrząsnąć słoikiem, odkręcić i wlać do garnka. Po czym zamieszać.
Sztuczkę ze słoikiem stosujemy też do zagęszczania zupy mąką. W słoiku zamykamy wodę z mąką i potrząsamy. Nie ma tu znaczenia rodzaj ani nazwa mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz